fbpx
Küldés folyamatban...

Megérkeztek Egyiptomba az első Dunakeszin készült vasúti kocsik

Megérkezett Alexandriába az első négy vasúti kocsi, amelyet a Dunakeszi Járműjavító gyártott az Egyiptomi Nemzeti Vasúttársaság (ENR) számára. A magyar kocsik az első szakaszt a szlovéniai Koper kikötőjéig szárazföldön, egy vasúti konvoj rakományaként tették meg, majd innen a tengeren folytatták útjukat egészen az alexandriai kikötőig. Magyarország számára a 2018-ban elnyert megbízás lehetőséget teremt a vasúti járműgyártás újjáélesztésére és a Dunakeszi Járműjavító Közép-Európa egyik legnagyobb vasútijármű gyártó- és karbantartó központjává fejlesztésére.

Egyiptom a közelmúltban egy átfogó programba kezdett, amelynek célja vasúti hálózatának megújítása. Ennek részeként nyerte el még 2018 során a TMH Hungary a közel 1 milliárd euró értékű, 1300 vasúti kocsi gyártására kiírt nemzetközi tendert. A TMH csoport tagjaként ebből 678 személykocsit készítenek el Dunakeszin.

Az egyiptomi megbízás részeként a TMH mérnökei által tervezett, a nemzetközi vasúti szabványoknak megfelelő, 1300 db 1435 mm nyomtávolságú jármű nagyobbik része, 678 darab készül majd el Dunakeszin. Ezek sivatagi környezetben, akár +50°C-os hőségben is működőképesek, tervezett élettartamuk 40 év. Az 5 különböző modell között vannak harmadosztályú légbefúvásos szellőztetésű kocsik (500 db), harmadosztályú légkondicionált kocsik (500 db), másod- (180 db) és első osztályú (90 db), szintén klimatizált kocsik, ezen kívül a rendelés 30 db másodosztályú étkezőkocsi szállítását is tartalmazza. A fennmaradó 622 kocsit a TMH International tver-i gyárában készítik, ahonnan az első 226 darabot már 2020 során sikeresen le is szállítottak és üzembe helyeztek Egyiptomban.
A megbízás szerint ezt követi még egy „maratonnyi” vagon, hiszen, ha a 2023 végéig a két gyárban együttesen készülő, összesen 1300 vagont egymás mögé tennénk, egy 42 km-es sort képeznének.

Az első négy, Dunakeszin gyártott vasúti személykocsi Egyiptomba érkezése alkalmából február 23-án, Alexandriában (Egyiptom) tartott ünnepségen Szijjártó Péter, a magyar külgazdasági- és külügyminiszter beszédében kiemelte a projekt nemzetközi jellegét, amely hozzájárul a tartós és kiemelkedő együttműködéshez és sikerekhez.

Create your account